A vákuumhűtés előnyei

By in

Gyümölcsök és zöldségfélék gyors és kíméletes lehűtése

Az előző cikkünkben már részleteztük a gyümölcsök lehűtésének és gyorshűtésének szerepét, fontosságát. Az alkalmazható technológiákban szeretnénk bemutatni a következő megoldást, amely a vákuum segítségével hűti le a terményeket.

Hogyan is működik ez az eljárás?

A friss termékeket a leszedés után elhelyezzük a vákuumhűtő-egységben, amely kialakításában bírja az alacsony nyomást, és a nyomás különbségekből adódó erőkkel szemben ellenáll. A bepakolás után az ajtót lezárjuk, rögzítjük, majd bekapcsoljuk a vákuumszivattyút, mely eltávolítja a levegőt a kamrából, lecsökkentve a nyomást a termék körül. A nyomáscsökkenés hatására a víz alacsonyabb hőmérsékleten párolog.

A vákuumhűtés előnyei

Ezt a fizikai folyamatot használja fel a vákuumhűtő a termék lehűtésére. A párolgási folyamat hőelvonással jár, így csökken a termék felületi hőmérséklete, és lehűl. Friss-piacra szánt zöldségek és gyümölcsök szinte mindegyikénél alkalmazható a vákuumhűtés, és kíméletessége miatt a salátafélék, spenót, káposzta, szamóca esetében különösen ajánlott ez a fajta hűtési módszer. A hűtés intenzív és gyors, egy ciklus 10-40 perc közötti időtartamot vesz igénybe, és egyszerre akár több tonna áru is hűthető, így az eljárás gyors és nagy mennyiség esetén is alkalmazható.

 

A vákuummal történő hűtés előnyei a hagyományos hűtési eljárással szemben a következők.
  1. A lehűtés sokkal gyorsabb és kíméletesebb, a levegőkeringetéssel szemben nem jelentkeznek a nagy hőfokkülönbségből adódó fagyási sérülések és barnulások, ami egy nem megfelelően méretezett hűtőrendszernél előfordulhat.
  2. A lehűtés egyenletes a rakatok közepénél is, amely a légáramoltatásos rendszernél csak hosszabb idő leforgása alatt biztosítható. Ez fontos szempont például salátáknál, ahol a külső levelek burokként védik a belsőket, így a hagyományos lehűtés sokkal nehezebb, sokkal több a súlyveszteség és a lehűtés közbeni sérülés (pl.: barnulás, levél száradás).
  3. A maghőmérséklet előbb eléri a kívánt értéket nagyobb tömegű és térfogatú termény esetében is.
  4. A lehűtés során alacsonyabb a súlyveszteség, beépített párásító egységgel még tovább csökkenthető a veszteség.
  5. Alacsony az egységnyi tömegre vetített hűtési költség. A rendszer bekerülése első lépésként kicsit magasabb mint a hagyományos légbefúvásos hűtési rendszeré, viszont a megtérülése sokkal gyorsabb, és jobb eredményeket érhetünk el vele, figyelembe véve a veszteségeket is, hiszen az összes apadási veszteség 60%-a a lehűtés folyamán keletkezik.

A vákuumhűtés előnyei A vákuumhűtés előnyei

Egy megfelelően méretezett rendszerhez, ami folyamatában tudja kiszolgálni a termelést, az alábbi paramétereket kell tudnunk:

  • termésmennyiség,
  • a hűtés előtti és utáni hőmérséklet,
  • a csomagolás, rakatolás típusa,
  • a termék útvonala a tárolóig vagy a csomagolóig,
  • az egy rakaton lévő tömeg.

A vákuumhűtés előnyei

Kialakításában a hűtendő termények mennyisége fogja meghatározni a vákuumhűtő méretét: az egyraklapos mérettől a többraklapos, több tonna kapacitásúig bármely méretben alakítható ki vákuumhűtő – az adott igénynek megfelelően.

A jól megválasztott és szakszerűen kivitelezett hűtéssel a piacon jobb eredményeket tudunk elérni a pulton tarthatóság és minőség tekintetében. Figyelembe véve a vásárlási szokásokat és a jó minőség iránti egyre fokozódó igényt, a megfelelő hűtési rendszerek elengedhetetlenek a termények minőségének megőrzése érdekében, hogy a vásárló a pultról jó és sok árut vegyen el, illetve vásároljon meg.